5. 2月3日は節分の日(せつぶんのひ)!〜Japanese people throw beans as their custom!?〜

Vocabulary List
お餅(おもち): rice cake
味つけ(あじつけ): seasoning, flavoring
きな粉(きなこ): roasted soybean flour
醤油(しょうゆ): soy sauce
大豆(だいず): soy beans
〜からできている: be made from 〜
節分(せつぶん)
立春(りっしゅん): the beginning day of spring
暦(こよみ): calendar
変わり目(かわりめ): a turning point
鬼(おに): evil, monster, demon
要は(ようは): in short
豆まき(まめまき): s tradition of throwing soybeans
「鬼は外」(おにはそと): “Out with the evil”
「福は内」(ふくはうち):”In with good fortune”
平安時代(へいあんじだい): the Heian period
言い伝え(いいつたえ): a fairly tail
歳or年(とし): age
〜しか: only
食いしん坊(くいしんぼう): a foodie, gourmand
恵方巻(えほうまき): a special sushi roll for 節分. 恵方 means a good direction and 巻 means a roll.
縁起が良い(えんぎがよい): fortunate
習慣(しゅうかん): custom
関西地方(かんさいちほう): Kansai area
全国的な(ぜんこくてきな): nationwide
決まり事(きまりごと): a rule
願い事(ねがいごと): a wish
方角(ほうがく): direction
無言(むごん): silent
切る(きる): to cut
〜してはならない: must not
結びつく(むすびつく): to link, be related to
意味(いみ): a meaning
東北東(とうほくとう): the east‐northeast